Shift Happens

A blog céltalan. Témája kötetlen. Rohanó, és dinamikusan változó világunkban, vadul dübörgő ingerek által katalizált asszociációk szülte bejegyzések tárhelye. Egy a sok közül.

Indavideó

Egy elfoglalt előadó házirendje

2012.02.26. 20:57 _who_am_i

 

Az első egyetemfoglalás csodálatos élmény volt. Valami olyan történt odabenn, amit csak remélhettem, hogy valaha átélek személyesen. A részben ad-hoc kialakult kis ÁJK-s társadalom, amely tudatában volt ottléte minden percének értékével, példamutató módon valósította meg a közvetlen demokrácia egy miniatűr modelljét, az occupy mozgalomban foganatosított kommunikációs eszközök segítségével. Szívesen zengenék még ódákat, vagy írnám meg képzeletbeli riportomat a helyszínről, de már nem friss az élmény, meg egyébként sincs hírértéke annak, hogy egy blogger körökben már ezerszer lerágott és körbeadott csontot nyalogatok némi utolsó utáni falat reményében.

Inkább kísérletet teszek arra, hogy helyre tegyem kicsit az esemény megítélését. Legnagyobb döbbenetemre a "külvilágba" visszatérve, majd pár napot az Occupy ÁJK megítélésének monitorozásával töltve rá kellett ébrednem, hogy még a leginkább józan ítélőképességükről ismert barátaimnak sem tiszta, hogy akkor most mi merre hány méter a Hallgató Fórummal kapcsolatban. A legelszomorítóbb talán az volt, hogy voltak/vannak, akik szerint ez egy sajátos kis gagyi próbálkozás volt egy új 56 lepörgetésére, mely aztán kudarcba fulladt, mert a diákok nem maradtak ott, nem vállaltak rá a hatalommal való konfrontálódásra, és az egész kb. annyira volt komoly, mint a hatvanas-hetvenes évek amerikai egyetemistái, akik kitalálták, hogy kommunákba tömörülve fogják leélni életüket,  ily módon tiltakozva azok ellen a dolgok ellen, melyek hiánya aztán olyan gyorsan hazacsábította őket a középszerűség keserves valóságába. 

Véleményem szerint a Hallgatói Fórum olyan volt, amilyennek a résztvevői megélték. A tudatuk alakította olyanná az egész valóságát, amilyen aztán tényleg lett. Mivel az itt kialakult attitűdjeik valószínűleg erősen kihatással vannak a későbbi viselkedésükre is, tettekben, és tényleges történésekben (lesz) mérhető az első alkalom "hozadéka". 

Ez a feladat volt, mely a helyszínen lévő újságírók egyikének teret adhatott volna, hogy zsenailitását a szakma, de legfőképpen a fiatalok előtt bizonyítsa. Hogy visszaadja azt, ami odabenn ténylegesen történt. Sajnos ez még azoknak sem sikerült, akiknek elvileg érdekében is állna. Plankó Gergőben azért nagyon bíztam... sajnos csalódnom kellett. A cikke azt sugallta, hogy a szervezők nem voltak felkészülve a kialakult helyzetre, nem tudták pontosan mit akarnak, mégis született egy ultimátum a kormánynak. Nem akarom elferdíteni annak tartalmát, de nekem erősen ez jött le belőle. Megcáfolásaként bemásolok egy dokumentumot, mely az érkezés után 5 perccel már mindenki előtt ott feküdt az előadó padjain A6-os méretben, ezzel alapozva meg a Hallgatói Fórum intézményesedését, és a káosz kezdetektől való elkerülését. Igyekeztem az eredeti szerkesztéshez hű maradni.

 

Hallgatói Fórum

Azért jöttünk be az egyetemre, hogy Hallgatói Fórumot tartsunk. Célunk ezzel a fórummal, hogy megteremtsük a közös gondolkodás lehetőségét. Közös követeléseket vitassunk és fogalmazzunk meg. Emellett közösen dönthessük el, hogyan próbálunk meg érvényt szerezni követeléseinknek.

A fórum mindenki számára nyitott, mindenki hozzászólhat, mindenki része a döntéshozatalnak. De sokan vagyunk, ezért szükséges, hogy a vitát szervezett keretek között folytassuk le. A kereteket a moderátorok ismertetik.

Fontos tudnod, hogy az egyetem területére mint magánszemély lépsz be. A Fórum felügyelői nem válalnak felelősséget helyetted. A hátoldalon szereplő pontokat, kérünk, tartsd be, hiszen azok megszegése nem csak a Fórumra, de rád nézve is következményekkel jár.

Rendőri intézkedés esetén ne cseleked egyedül, bízd magad a közösen meghozott döntésekre.

Bizonyos pontok megszegése esetén a rendőrség felszólíthat az épület elhagyására. Ha a felszólításnak nem teszünk eleget, megvalósítjuk az engedetlenség tényállását. Ekkor a bent tartózkodókkal szemben szabálysértési eljárás indul meg. Előállíthatnak, aminek pedig pénzbírság lehet a következménye.

Azonban a szabálysértés nem bűncselekmény!

 LÉGY KONSTRUKTíV !!

 

HÁTOLDAL:

 

amit szabad:

elmondani a véleményedet. a szólásszabadság állampolgári jogod. amire figyelj, hogy szabálysértésre felszólítani bűncselekmény. 

döntést hozni. a fórum a moderátorok által bemutatott módszerrel döntéseket fog hozni. ezekben a döntésekben foglalj állást. így lesz a közös döntés mindannyiunké.

szabadon távozni. természetesen a fórumon való részvétel önkéntes, bármikor szabadon távozhatsz. 

 

amit nem szabad.

az alábbi magatartások bármelyikével veszélyezteted a Hallgatói Fórum szabályos és eredményes lefolyását, továbbá megszeged az Egyetem Házirendjét. a szabálysértésekről szóló törvény előírásai, az épület szabályzata ugyanúgy vonatkozik ránk, mint az órákat látogató diákokra. 

alkoholt fogysztani, dohányozni. dohányozni a kijelölt helyen szabad, azonban az alkohol fogyasztása az egyetem egész területén, illetve a környező közterületeken tilos.

erőszakhoz folyamodni. az épület megrongálása vagy a résztvevől bántalmazása a Hallgatói Fórum azonnali végét jelenti. ne tégy kárt semmiben. 

mást szabálysértésre biztatni. ha te magad nem követsz el szabálysértést, de másokat hívsz fel, hogy ne tartsák be a hatósági előrásokat, bűncselekményt követsz el!

 

A pontok betartása a te érdeked. A jogaiddal élj, mert így tudunk hallgatói álláspontot kialakítani és így elérhetjük a rendezvény céljait. Arra figyeljünk közösen, hogy ne történjen szabálysértés, rendbontás, ami okot adhat a Hallgatói Fórum feloszlatására.

A bejegyzés trackback címe:

https://shifthappens.blog.hu/api/trackback/id/tr774211819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása