Shift Happens

A blog céltalan. Témája kötetlen. Rohanó, és dinamikusan változó világunkban, vadul dübörgő ingerek által katalizált asszociációk szülte bejegyzések tárhelye. Egy a sok közül.

Indavideó

Mégis mi ez?

2012.01.08. 15:32 _who_am_i

 

Valószínűleg az agyam természetes önvédelmi mechanizmusának tudható be, hogy a friss hírek elolvasása, reggelizés, egyéb napindító tevékenységek után, hirtelen égető szükségét nem a tanulásnak, hanem eme blog olvasása során esetleg felmerülő kérdések tisztába tételének éreztem. Vagy legalább is az elkezdésének. 

Mindez szép és jó lenne, ha nem vizsgaidőszak kellős közepén, életem nagy ellenségének tartott oly érdektelen tárgy vizsgája előtti napon történne mindez. Épp ezért csak egy villámposztban ismertetném röviden, hogy miért shifthappens, honnan a név, honnan a név, honnan a név.  

Maga a Shift Happens, más nevén Did You Know? egy amerikai ismeretterjesztő Wiki project. Célja a világ változási dinamikájának érzékeltetése, drámai elemeket nem mellőző  szenzációhajhász kis videók segítségével. Egyébként ennek ellenére, vagy épp ezért, elég ütős dolognak tartom, mert ha nem is leszel tőlük a jövőkutatás doktora, segít átérezni, hogy mennyivel jobban pörögnek a dolgok manapság, mint pl. 50, 20, 10, 5, vagy akár 3 éve.

Segítenek meglátni, hogy azok a rendkívül szövevényes, és egymást katalizáló folyamatok, amik most a világban zajlanak, az emberiség története során még soha nem tapasztalt változásokat hozhatnak, és fognak is. Éppen ezért nagyon nehéz rájuk örök érvényű, és jól bevált receptekkel reagálni. Elő tehát az unortodox módszerekkel, itt az ideje a dolgokra egyedi, kreatív, és főként józan de innovatív megoldásokat találni. 

A kockázatok és mellékhatások tekintetében, töltsön egy-két napot az elmúlt másfél év Magyarországi gazdaságpolitikájának elemzésével. FIGYELEM! Az unortodox módszerek összekapcsolása inkompetens gazdasági vezetőkkel, végzetes következményekkel járhat.

Én magam egy szakmai angol nyelvizzsgára felkészítő kurzuson találkoztam vele először. Mint most utánanéztem, 2010 kivételével minden évben kijött egy bővített változat, amiben aktualizálták az adatokat, bár egyre inkább USA központúvá tették az egész üzenetét. Ami olyan szempontból nem is baj, hogy onnan, és ilyesmi céllal (is) indult ez a kezdeményezés, annyiban viszont igen, hogy a 2011-es változatot sokkal kevésbé érzheti magáénak az európai világpolgár, mint például az eredetit:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://shifthappens.blog.hu/api/trackback/id/tr753528784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása