Shift Happens

A blog céltalan. Témája kötetlen. Rohanó, és dinamikusan változó világunkban, vadul dübörgő ingerek által katalizált asszociációk szülte bejegyzések tárhelye. Egy a sok közül.

Indavideó

Műanyag dallamok közpénzből

2012.01.11. 23:00 _who_am_i

 

Aki a címből következtetve egy hosszú nyomozati munka eredményeképp feltárt, a média számára még teljesen ismeretlen, ámde ütős ügy nyilvánosságra hozatalát várta, azt el kell keserítenem: nem lesz Johny Gold szuperkoncert a közelgő kormánypárti tüntetésen, és Szintiboy sem fog gospeleket énekelni OV magasztalására, a csepeli Kisboldogasszony templom vasárnapi istentiszteletén.

Mindössze annyi történt, hogy pár napja - hosszú kihagyás után - az MR2 online adása landolt a winampomban. Mondhatni régi jó barátként üdvözöltem a csatornát, épp ezért elsősorban mély megdöbbenéssel, de főként átható undorral gondolok vissza arra, ami fogadott.

A rádió 2007-es megújulásakor engem is elsodort a fiatalok köztudatába szélviharként berobbanó közszolgálati média ereje. A közösségi műsorszolgáltatás hagyományait pofátlanul felrúgva valami újat, és merészet mert mutatni a célból, hogy elérjen minket, fiatalokat. Tette mindezt úgy, hogy [bármit is állított még ORTT-s korában (azóta - a közmédia elbulvárosodását egy szó nélkük tűrő - NMHH-t vezető)  Szalai Annamária] közben tökéletesen teljesítette eredeti célját: a friss, üde, és minőségi magyar zenei kultúra széles körben való terjesztését. Sőt, talán a létező leghatékonyabb módszerrel dolgozott, ugyan is a hallgatottsága rendkívül rövid idő alatt a sokszorosára nőtt.

A rádió sorsának alakulását innentől nem firtatnám, egyrészt mert az életmódomban beállt meredek változásoknak köszönhetően egy idő után nem hallgattam tovább, másrészt mert nem erről szól a bejegyzés, harmadrészt mert bárki utánajárhat, ha érdekli a dolog.

Ami miatt eme kellemes januári estén "tollat ragadtam", az nem más, mint hogy a pár másodperces bufferinges formalitásokat letudva nem egy jó kis könnyűzenei aktuálsláger csendült fel szerett kis adómból, hanem egy autotune-olt, igénytelen, jellegtelen tákolmány. Igen, kedves olvasóm, ez az ami engem ennyire végletesen feldühített. 

Az autotune egy olyan (többnyire) utólagos korrekciós módszer, amivel mesterségesen manipulálható a kiénekelt hang. Kis korrekció esetén tökéletesít, komolyabb korrekció esetén teljesen mesterséges, számomra élvezhetetlen gépi robothangot eredményez. A működését tökéletesen bemutatta Szász Barna és TBG, Ács Dani énektudásával sarkítva az eltérést. Manapság egyébként az emberek többsége kapásból felismeri az  - esetek nagyrészében nem is tagadott - autotune-t. Igen, kedves olvasó, a zenei piac a tökéletes őszinteség mentén halad a teljes rothadás felé. 

Magát az autotune-t nem ítélem el. Jó volt pl. arra, hogy Cher 1998-ban, az akkor még titkos összetevőt bedobva óriási sikert arasson a Believe-vel, vagy hogy Kanye West egy egész generáció hangjává váljon. Jómagam viszont sokkal inkább el tudnám képzelni játékszerként, felhasználandó céltalan videók és zeneszámok készítéséhez, mintsem komoly, és a zenei színtéren figyelmet érdemlő potenciális módszertani versenyzőként. Elmagyarázom miért.

Bár sok évet zenéltem amolyan kötelező gyerekkori szabadidős tevékenységként, a hallásom sem rossz, sőt élvezettel szólaltatok meg nem egy hangszert, teljesen tisztában vagyok azzal, hogy mennyire távol állok attól a szinttől, ahonnan egy embert már zenésznek szokás/illik nevezni. Nem erőltetem a baráti összejöveteleken esetleg fel-felcsapó nótázásnál tovább mutató éneklést, nem állok neki erőszakosan karriert csinálni, meghagyom mindezt ezt azoknak, akik tehetségesek, akik időt/energiát nem kímélve gyakorolnak, akik ezt imádják és tudják is csinálni, akiknek ez az életük. Már kamaszkoromtól fogva abban a szerencsében volt részem, hogy ilyenek emberek vettek körül, bár sajnos közülük csak kevésnek adatott meg, hogy tudását a nagybetűs életben is kamatoztassa. 

Autotune-al más lett volna a helyzet. Elég lett volna fiatalon nekiállni a célzott kapcsolatépítésnek, pár év múlva már mint egy jól feltőkésített, és bejáratott "brand" taroltam volna le a magyar zenei piac erre vevő közönségét. Vagy akár a nemzetközit. Mindezt érdemi munka nélkül, tehetség nélkül, utólagos korrekcióval. Ilyen ez a popszakma. Ezzel nem tehetünk semmit, csak hogy kijelentjük, és hangosan hitvallunk amellet, hogy az autotune-t használó zenész nem zenész, az ilyen módszerekkel nyomuló művész elítélendő. A jutubon diszlájkolandó. 

Az MR2 Petőfi Rádión pedig semmi keresnivalója nincs. Őszintén remélem, hogy ez még nem jelentékeny része a magyar zenei kultúrának. 

Alternatív jelöltjeim: 1, 2, 3, 4

A bejegyzés trackback címe:

https://shifthappens.blog.hu/api/trackback/id/tr553529123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

létezőnick 2012.01.12. 06:58:31

Karácsonyi Holdviola koncerten azt hittem eret vágok. Népdalok autotune-nal. Brutál, mindez 7500 Ft-os jegyért egy Önmagát mértékadónak gondoló együttestől.

a_tom 2012.01.12. 07:45:45

Szerintem Cher óta ezt valami olyan csodaszernek gondolják ami nemcsak a hibákat javítja ki, hanem a jót is mégjobbá varázsolja. (Egyébként én már a beliíiíiíieve-től is irtóztam)
Olyan mint divatban volt az óriási válltömés vagy a patacipő, megfelelően kicsi aggyal és erős hittel "élvezheted", ennek hiányában nem sokat tehetünk, ezeket képtelenség meggyőzni észérvekkel.

almosvandor · http://vilagvegeutan.blog.hu 2012.01.12. 08:45:55

Zenélni jó, kitalálni valami nótát még jobb.
Az sem baj, ha nem tudsz énekelni, játszani a hangszeren.
Az autotune csak önbecsapás.

no mail, no problem 2012.01.12. 08:55:53

szerintem az ilyen zenék bekerülésében sokat segít a szerkesztőknek a médiatörvényben megállapított kötelező magyar zenei kvóta, amelynek jelentős része 3 évnél nem régebbi felvétel.

2012.01.12. 08:58:47

Az autotune megagáz, nevetségessé teszi a hangot meg az egész dalt is, az igénytelenség és tehetségtelenség atombiztos fokmérője. Azonban az autotune miatt nem temetném a zeneipart, maximum a rádiós populáris zenét, azért meg egyáltalán nem kár. Igénytelen zene mindig is volt, a rádióban meg aztán főleg (elsősorban a Rádió 1-féle borzadályokra gondolok), de nyugodtan kinyírhatják magukat, nem érdekel, vagy megmaradhatnak az alsóbb néprétegek modernizált mulatós rádióinak, az se érdekel. Amiket én hallgatok, abban nincs, és nem is lesz autotune.

létezőnick 2012.01.12. 09:03:54

@shitgun: igazad van, de mint korabban irtam van kivetel is. Nem vagyok Holdviola rajongo, a koncerten is csak kiserokent voltam jelen. Es bar valamelyest mainstream beutesu a csapat, amenyire (kicsit) ismertem oket, az gondoltam igenyes banda.
Oriasit csalodtam, pedig eskuszom autotune nelkul meglepoen elvezheto let volna a koncert.

Rézfaszú 2012.01.12. 09:06:05

@a_tom: Igen, az autotune a zenében tényleg olyan, mint a ruházati divatban a patacipő, neonzöld nylonzakó, hatalmas válltömés volt.
Mindig is a prolik viselték, sose volt igazán a visszafogott elegáns divat része, csak egy vadhajtás.
Még ide sorolnám a NOX féle népiesch, magyarosch borzalmat is, amiről mindenki azt hitte, ez lesz az új, igazi magyar popzene, pláne, hogy milyen "eredeti". Mikor már az írektől az oroszokig mindenütt ez a stílus ment. Szóval még az ötlet sem a mienk volt.
Szerencsére visszaszorult, bár vannak még olyanok, akik meg akarják lovagolni ezt a vonalat.

Bélabácsi 2012.01.12. 09:10:33

Olyan stílust kell játszani és persze hallgatni, amiben az autotune eleve gáz, és szevasz.

Próbáljon meg már valamelyik szánalmas ikszfaktoros vagy megagázos nyomoronc egy húzósabb blues nótát autotune-nal elnyomni (igencsak kíváncsi lennék az eredményre, sőt: akár játszanék is abban a nótában, már csak a poén kedvéért is....), na ott lenne vége az alanynak mint a kolbásznak.....

2012.01.12. 09:10:56

Meghallgattam a beágyazott dalt, nehéz rá szavakat találni, pedig nem vagyok én sznob, meghallgatok bármifélét, de ez túlzás. Ilyen produktumoknál mindig arra gondolok, hogy mikor kész lett a nagy mű, és az alkotók visszahallgatták, akkor tényleg és komolyan azt gondolták, hogy ez jó? ott álltak és veregették egymás vállát, öcsém, megcsináltuk, király lett? Valóban elhiszik, hogy ez rendben van? És mi lehet szerintük a rossz? Őrjítő kérdések:)

Rézfaszú 2012.01.12. 09:14:22

@létezőnick: Azért a Holdviolát ne emlegessük már igényes zenekarként. Kiáll egy nem csúnya, sőt helyes lány, elég közepes énekhanggal, a zenekar mögötte elég kedvetlenül elpengeti a számot és ennyi körülbelül.
A világzenét, népzenét szeretem, de az ilyen NOX, Holdviola stb. izzadságszagú próbálkozások nagyon kellemetlenek számomra, szerencsére idővel kihalnak majd, csak a kötelező magyar kvóta miatt fogják nyomni őket a rádiók.

Aszpartám 2012.01.12. 09:30:22

Az autotune akkor jó, ha direkt, a poén kedvéért használják. Ott van pl. T-Pain, aki öncélúan, teljesen robotszerű dallamfutamokkal dolgozza át hangját, és az egész attól lesz érdekes, laza. Mint minden más elemmel a zenében, ezzel is akkor van baj, ha úgymond csalni akarnak az effekttel. Ugyanez igaz pl. azokra a szintetizátor hangszínekre is, amik önmagukban lehetnek nagyon szépek, de sokszor a hegedű helyettesítésére használják őket, és ettől az egész szám borzasztó gagyi lesz.

chabusch 2012.01.12. 09:43:14

@Aszpartám: pontosan, az autotune csak egy eszköz. És ahogy minden eszközt, ezt is lehet jól és rosszul használni. A beágyazott videó alapján nagyon rosszul is.

a_tom 2012.01.12. 09:56:33

@Aszpartám: @chabusch:
Az autotune egy olyan eszköz, amilyen képzőművészeti anyag a fekália. Ha azzal festesz DIREKT egy képet, vagy a szobád falát, akkor az nagyon laza meg poén meg érdekes, még lehet pont szép barna is. De ettől még mindíg ott vannak az olyan tulajdonságai amik miatt mégsem lesz jó. Szinte irígylem azokat akik ezt nem látják :)

_who_am_i · http://shifthappens.blog.hu/ 2012.01.12. 13:39:01

@létezőnick: Gratulálok, Tiéd a blogom legelső kommentje. Ajándékod eme praktikus kis szerkezet: www.computerpowertest.com/ Használd egészséggel!

@shitgun: A zeneipar még nagyon messze van attól, hogy temetni kelljen, de az autotune terjedése mint tendencia, kétségkívül afelé mutat. A legvalószínűbb, hogy ennek a népszerűsége is betetőzik egyszer, és onnan erős lejtmenetbe kapcsol.

létezőnick 2012.01.12. 13:50:29

@_who_am_i:

Köszönöm, és megtisztelve érzem magam!
Praktikus oldal, sok mindenre rávilágított!

2012.01.12. 13:59:20

@_who_am_i: kösz, királyság, de nem is én voltam az első. vagy mi?

2012.01.14. 10:34:56

@_who_am_i: ja, csak figyelni kéne:)
süti beállítások módosítása