Shift Happens

A blog céltalan. Témája kötetlen. Rohanó, és dinamikusan változó világunkban, vadul dübörgő ingerek által katalizált asszociációk szülte bejegyzések tárhelye. Egy a sok közül.

Indavideó

The Nameless Villages Project

2012.01.19. 03:59 _who_am_i

 

"EZEN A TELEPÜLÉSEN A TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN KÖTELEZŐ FELTÜNTETNI A HELYSÉG NEVÉT A NEMZETI KISSEBSÉG NYELVÉN IS. A TÁBLA HIÁNYA TÖRVÉNYSÉRTÉS"

Ezzel a felirattal robbantak be 3 napja a Kétnyelvű Dél-Szlovákia - Dvojjazyčné Južné Slovensko aktivistái ismét a médiába, határon innen és túl. A táblákat olyan magyarlakta települések helységnévtáblájára erősítették, ahol a magyarok százalékos arányából adódóan kötelező lenne feltüntetni a helységnevet a nemzeti kissebség nyelvén is. 

A gerillaakcióról természetesen videó is készült. 

A csoport egyébként 2011 nyarán kezdte meg működését, egy többé-kevésbé összehangolt, de mindenképp nagyszabásúnak tekinthető matricázó akcióval, aminek keretében a magyarlakta felvidéki városok nagyrészét ellepték a szigorúan csak jogos esetben kiragasztott "Hol marad a magyar felirat?" levonók. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ekkor még erősen underground formában nyomuló tömörülés rendkívül ügyes húzásának tekinthető, hogy ezzel párhuzamosan  indított egy facebook oldalt, ami fórumot biztosított az új, egészségesen radikális kezdeményezés minden szimpatizánsának az eszmecserére. (MO-n már van hagyománya, hogy a legapróbb mozgalom is azonnal intézményesül a facebookon, Felvidéken ez ekkor még [pár kivételtől eltekintve] határozottan formabontónak számított.) Talán ez is hozzájárult, hogy a téma nem veszett el a süllyesztőben, és a The Párkány Project nevű videó már egy fix (és valószínűleg egy újabb kreatív akcióra erősen kiéhezett) közönség támogatásával indulhatott útjára. 

A valódi ismerettséget azonban minden kétséget kizáróan a The Dunaszerdahely Project hozta meg a csapatnak, ami komoly szlovák, és magyar médianyilvánosságot kapott. Főleg, hogy a közútkezelő volt olyan balga, hogy pár nappal később eltávolítsa, ezzel tovább szítva a kedélyeket

Ezt így 2012-ben elég durva leírni, de ez az akció, és ez a csoport volt az, ami/aki a szlovákiai magyar fiatalok széles rétegével megismertette a "civil" kifejezést. Sajnos eddig csak az értelmiségi elit családjaiból származó gyermekeknek adatott meg, hogy ilyesmiben gondolkodjanak, és nem azért, mert ez akkora kiváltság lenne, hanem mert ennyire gyermeteg cipőben járnak az igazán karakteres, széles nyilvánosságot érintő alulról szerveződő dolgok Szlovákia magyarlakta térségeiben. 

Előre hát! Lájkoljatok, shareljetek, iratkozzatok fel, had kapjon minél szélesebb nyilvánosságot ez a remek kis kezdeményezés!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://shifthappens.blog.hu/api/trackback/id/tr253586043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása